onsdag 19. desember 2012

Svarthvit snegle


 
Svartskogsnegl (Arion ater)
Den svarte skogsneglen er vanligvis helt svart, og ikke hvit som dette individet. Likevel - hvite svartskogsnegler er ikke uvanlig. Man er imidlertid ikke helt sikre på hvorfor noen har denne hvite fargen. Det man derimot vet er at alle er hvite når de klekkes, men at de fleste endrer farge ganske raskt til svart, mens noen forblir hvite. Svartskogsnegl er i nær slekt med "brunsnegle", eller brunskogsnegl som den egentlig heter.
  
 

Brunskogsnegl (Arion vulgaris)  
foto Toni Poléo
 
Det ble lenge antatt at denne sneglen var en annen art - nemlig Iberiaskogsnegl (Arion lusitanicus). De er ganske like å se på, men det er altså to forskjellige arter. Brunskogsnegl skiller seg fra Iberiaskogsnegl ved at de indre kjønnsorganene ser forskjellige ut, og de har også forskjellig antall kromosomer i sitt arvestoff (DNA). 

Brunskogsnegl kom til Norge på slutten av 80-tallet - antakelig i form av egg som befant seg i plantejord. Siden den gang har den spredd seg over store områder av landet vårt og ansees som et skadedyr for flere planter, og det er denne arten som hageeiere har lært seg å mislike. 

Som vi ser av de latinske navnene tilhører både svartskogsnegl, brunskogsnegl og iberiaskogsnegl slekten Arion. Denne slekten sorterer under familien skogsnegler (Arionidae) og ordenen lungesnegler (Pulmonata) i klassen snegler (Gastropoda).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar