mandag 27. august 2012

Sikori (Cichorium intybus)

Sikori er en plante som vokser over det meste av Europa. Den tilhører sikorislekta (Cichorium) som er en av et hundretall slekter her til lands som hører med til kurvplantefamilien. 

Kronbladene til Sikori ligner på kronbladene til plantene i løvetann- og haukeskjeggslekta, men i stedet for å være gule har bladene en sterk blå farge. Ved roten av stengelen sitter det grønne blader som er til forveksling lik løvetannblader. Planten kan bli over 1 meter høy.
 
 
 Sikori har, i likhet med veldig mange andre urteplanter, vært brukt som medisinplante. Etter et kjapt søk på nettet sitter man igjen med et inntrykk av at det hjelper mot det meste - lista er lang.

Sikori har hatt en utstrakt bruk som fôrplante til husdyr. Fordelene til sikori i denne sammenhengen er at planten har et relativt lavt innhold av fiber, slik at den er lett fordøyelig. Samtidig er det et hyggelig innhold av proteiner i Sikori som dermed kan være et godt fôralternativ til havre. 

Dessuten inneholder Sikori en del tanniner, som man mener er med på å redusere forekomsten av tarmparasitter (innvollsormer) hos husdyr.

Så neste gang du ser en "blå kjempeløvetann"...
 

2 kommentarer:

  1. Skrev en kommentar, så ble den borte. I hvert fall, denne må da ha noe til felles med denne: http://www.frukt.no/leksikon/gronnsaker/faktaark1/endivie_-sikori/ ? Er den avlet frem?

    Ellers, som apropos til vår samtale her om dagen, og det du skriver om bildene dine på forsiden, http://creativecommons.org/ og http://en.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons

    SvarSlett
  2. Siden du refererer til viser bilde av en annen art i den samme slekten (Cichorium), nemlig C.endivia. C.intybus, som det er bilde av her, kan du ikke spise som salat, men den har en stor og næringsrik rot som kan bli opp mot 0,5 kg.

    SvarSlett