onsdag 10. april 2013

Snegler med skallDen 19. desember i fjor la jeg ut noen bilder av landsnegler uten skall, og i forrige innlegg så dere bilder av skjell og en vannlevende snegl. Her kommer det flere skapninger til fra rekken bløtdyr (Mollusca) - nemlig et par ganske vanlige snegler med skall.
 

Busksnegl (Fruticicola fruticum)


 
Hagesnegl (Cepaea hortensis)

Både snegler med og uten skall som lever på land tilhører ordenen lungesnegler (Pulmonata). Det lever lungesnegler i vann også, men de landlevende lungesneglene sorterer til underordenen Stylommatophora. Dette er et tredelt latinsk navn som betyr stylos=stilk, omma=øyne og phora=bære - altså en som bærer øynene på stilk.
 
Skallene til snegler kommer ofte i mange fargevarianter over det samma temaet. Busksneglen kan være brunaktig som i eksempelet øverst, eller den kan være nesten hvit.
 
Hagesneglen kan ha færre striper enn i dette eksempelet, eller fremstå nesten helt lys. Dessuten er den ganske lik sin nære slektning lundsnegl (Cepaea nemoralis), som også kalles stor hagesnegl. For å kunne skille dem fra hverandre med 100% sikkerhet kan man dissekrere sneglene og se på genitaliene deres under en lupe. Noe enklere, men dog ikke helt sikkert, er det å se på skallets leppe (den delen som går på tvers bak sneglens hode på dette bildet) - er leppen lys er det hagesnegl, er den mørk er det lundsnegl.
 
Visste du forresten at alle snegler er tvekjønnet? De kan ikke befrukte seg selv, men to snegler som finner sammen befrukter hverandre og begge legger egg.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar