fredag 29. juni 2012

Øverlandselva

På onsdag hadde jeg en flott tur oppover Øverlandselva, som renner forbi Øverland gård og ender med utløp i Engervannet ved Sandvika. Jeg startet ved Engerjordet og gikk tur-retur Åsterudveien. Dette er en glimrende tid å være ute - "alt" blomstrer, og det er stor aktivitet blant fuglene som har kippet første kull med unger ut av redet for flere uker siden. 

Her er et lite utvalg av fugler som jeg klarte å knipse bilder av i løpet av turen

Venstre: juvenil bokfink på næringssøk. Insekter stod på matseddelen i dag.
Høyre: juvenil grønnfink

 
 
 Venstre: Adult Grønnsisik. Her blir det tilskudd av både vann og mineraler.
Høyre: Rødvingetrost som forsøker å gjemme seg for fotografen nede ved elvebredden.

Venstre: Spettmeis som sjelden satt stille slik at fotografen kunne få et skikkelig nærbilde. Forøvrig den eneste fuglen i Norge som kan klatre nedover trestammer med hodet først.
Høyre: Svarttrost med kraftig, vakker og vedvarende sang. Satt ikke lenge nok til at jeg fikk skiftet til linse med bedre zoom, men det ble i alle fall noen bilder med 55 mm.


 Juvenil Grønnsisik som øvde "stemmebåndene" sine ganske så flittig.


Det er en del løvskog langs Øverlandselva, og det gjør at en del lys slipper igjennom til skogbunnen hvor det dermed blir levelig for en del andre planter også. På mange av de fuktige stedene er det ulike bregner som dominerer, og nå midt på sommeren som de er på sitt flotteste blir det skikkelig grønt.

 
Akkurat på dette stedet vokser bregnen ormetelg. Bladene til ormetelg kan minne om bladene til skogburkne - som er en annen bregneart - men skilles fra denne ved at bladene til ormetelg danner rosetter som på bildet under. I tillegg står primærflikene på bladene tett helt ned til bakken - i motsetning til skogburkne. 
 


I tillegg så er det flere planter som blomstrer nå, og det er virkelig vakkert langs skogkanter, stier og kulturmark. Gress er en gruppe planter man ofte passerer uten å ta nærmere notis, men de er også vakre når man kommer nær nok innpå.

Denne arten heter Hundegras, og kan egentlig ikke forveksles med andre grasarter. Se etter denne neste gang du er en tur ute. Den finnes "overalt".


Nå har også tiden for markjordbær kommet. Smaken av disse søte bærene vekker barndomsminner hos de fleste. Visste du at jordbær er en samling små nøtter på en oppsvulmet blomsterbunn? 


  
Ytre venstre: Blomsten til markjordbær før utvikling av "frukten".
Indre venstre: Markjordbærkart - nøttene er grønne og sitter tett inntil hvernadre.
Indre høyre: Nøttene har begynt å få et rødlig skjær, og blomsterbunnen har begynt å svulme opp.
Ytre høyre: Blomsterbunnen har svulmet ytterligere opp og nøttene sitter lenger fra hverandre. "Bæret" har blitt rødt - kom og spis.


En annen vakker plante som står i sin vakreste skrud akkurat nå er skogvikke. Dette er en plante som hører til i erteblomstfamilien. De gjør seg virkelig bemerket med sitt fiolette stripemønster på kronbladene




Og hvis man skulle se en mørk prikk på et brennesleblad, kan det godt være at det ikke bare er en prikk, men at det utspiller seg et lite drama. Det er bare å ta på seg naturbrillene og komme seg ut folkens. Der er mye spennende og vakkert som kan oppleves.







1 kommentar:

  1. Hei.
    Bregnetypen du har bilde av kalles for Strutsevinge, og er spiselig.
    Den andre sorten som vokser i større tuer kalles ormetelg ;)

    SvarSlett